jom borak!!

Wednesday, May 28, 2008

Penempatan klinikal


Semalam telah bermula penempatan klinikal bagi sem 1 penolong pegawai perubatan pelatih.
Walaupun begitu, pada hari ini(28.5) barulah kami diorientasikan oleh pihak hospital,,maka kenallah kami pada pengarah, matren, sister, dan staf nurse kat situ.

Kami juga di beritahu mengenai perkara asas ketika di wad. Prosedur basuh tangan yang terbaru, mask, gauning dan jugak gloving. memang kami ade belajar kat kolej tapi bukan teknik yang terbaru,,,jadi ade sedikit perbezaan...

Jadi selama 2 hari di sana, maka dapatlah kami praktikkan segala teori yang kami telah belajar di kolej selama ini( yang dah lupa pun ada) hahaha...Ana dan kengkawan seramai 13 org ditempatkan di wad orthopedik. Kat sini semua kes berkaitan ngan tulang la..Dan kat wad tu ramai gak yang diabetik (berkaitan diabetes)

Dapat lah cuba amik BP( blood pressure) kpd org betul,,tak dilepaskan apabila diberi peluang cucuk pesakit untuk masukkan ubat melaui vein. ader jugak yang basuh b.o ataupun dalam bahasa kampung "berak". Hahaha. ana je tak dapat peluang lagi,,nak la try jugak...hahahaha

Tapi paling seronok dapat pegang dan picit kaki pesakit yang membengkak dan bernanah (pesakit diabetes) untuk memastikan jangkitan mikrob kat situ. Memula loya gak tapi sebab profesional punya pasal...belasah je la....hehehehehe

P/s: Nak crita pasal bau,,,cuba la bayang sendiri,,,hikhikhik

7 comments:

Nik Bahrum Bin Nik Abdullah said...

Bila nak balik cutinya. Kalau nak belatih basuh b.o tu ramai budak-budak dekat rumah ni.

Nara Nir said...

hehe....boleh...boleh

sallimna said...

tengok nanah pun dah loya,basuh b.o x loya ke?
tp xpe r, cabaran utk mase depan n persiapan utk anak2.

yOu knOw whO.. said...

abe yom wak lawok~

tihi said...

cepat2 view blog ku..sementara masih panas...

wh0.am.i said...

s0m p0 che s0m d0sh abe 6 kij0 jdi g0ni..

yOu+knOw+whO?? said...

sasukehati je dio kutuk ore prambak bdop2~
huh..!!
patut buleh kijo gni pOm..